måndag 23 mars 2015

Made By P den 21 Maj!


Vad gjorde man innan vi hade world wide web. Nu hittar man inspiration till höger och vänster. Ibland med lätt prestationsångest som följd - ibland blir det vara ren skär glädje.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen - det finns så fantastiskt många driftiga människor runt om i detta land och jag önskar att alla - var och en - kunde få den uppmuntran och uppmärksamhet som dom förtjänar. För att vara egen och driva företag är jäklar i det inte enkelt - och man får inget gratis - men den som kämpar den skall minsann belönas. Och jag fortsätter min lilla resa med att uppmärksamma dessa människor. Idag har turen kommit till en tjej som jag aldrig träffat utan bara följt på nätet - och hon har följt mig så vi håller liksom på att känna varandra lite så här i luften.

Petra driver Made By P och håller till i Löddeköpinge här i Skåne. Petra's företag trillade jag över lite av en slump här på nätet. Jag blev väldigt imponerad av hennes hantverk och jag tror att ni kommer att känna likadant.
Så här skriver Petra själv om sitt företag:


Historien om Made By P
En dag i mars 2011, kom en klart blixt som sa : Du ska sy dina egna klänningar, långa, axelbandslösa klänningar i regnbågens alla färger, med stora fjärilar på... Va? ...tänkte jag, som inte sytt något sedan slöjden i årskurs 4. Inte ens så mycket som kanten på en gardin.

Desperat sökande efter pengar till räkningarna, kunde jag inte ignorerar infallet. Jag bodde just då ensam i ett stort hus på tre plan och det gick helt enkelt inte ekonomiskt plus. Men denna blixtidé var så klar och tydlig att det inte gick att blunda. Och om idé kunde hindra mig från att sälja mitt älskade hus, så var det en idé som absolut skulle utforskas!

Dagen efter inhandlades inhandlade en enkel symaskin, tyg och tråd. Sen började kampen. Det var stor glädje blandat med helt nya svordomar, tårar, blod och skratt. Efter 2 dagars skapande var den första klänningen färdig. Olivgrön med en stor vacker sidenfjäril. Stolt men samtidigt väldigt skeptisk, lades en bild ut på Facebook. Den blev såld efter en halvtimma och inom två timmar så hade jag fått tolv nya beställningar.

Helt förstummad, förvånad, överlycklig och insåg jag att det fanns en framtid i detta. Så, på den vägen började jag vandra...

Jag har alltid varit skapande, kreativ och oerhört envis. Det enda som stod på önskelistan sedan typ 3-årsåldern, var pennor och block. Jag målade, ritade, klippte, klistrade och skrev hela uppväxten.

Skapandet tog ett tvärt slut när jag började jobba med hästar på heltid under många år. Det fanns varken tid, utrymme eller ork. Men när jag många år senare flyttade till Nya Zeeland, kom skapandelusten tillbaka. Även denna gången på grund av ekonomiska svårigheter.

Skapandet är en enormt stor del av av mig och under väldigt många år förstod jag inte detta, länge var skapandet som bortblåst. Men nu är rätt förutsättningar skapade och jag har utrymme och glädje för att driva mitt efterlängtade företag.










Och som av en händelse är det Petra vi skall träffa på vår nästa terapi-kväll den 21 maj!

Evenemanget kostar 100:- per person. 
I priset ingår något lätt att äta samt dricka.

Petra berättar om sin verksamhet och visar sina produkter. Ni kommer att få ta del av fina erbjudande denna kväll!

Ta mer er några väninnor, kom och mingla, träffa nya människor och upptäck Made by P!

Ni anmäler er genom att maila till helena@frokengeneros.se
Ange namnen på de som följer med. I vändande mail får ni information om var och när pengarna skall betalas in.


söndag 22 mars 2015

Första terapi-kvällen!

Så blev den av! Vår allra första Fröken Generös-terapi kväll!
Vi blev ett tiotal tjejer som möttes upp hos Åsa på Björkliden i torsdagskväll.
Fröken Generös själv klantade till sig direkt genom att lämna påsen med olika drycker på köksön hemma i huset. Men Åsa som är en tjej med resurser trollade fram både det ena och det andra och Mamma och syster skickade jag via affären så det blev hur bra som helst. Det dukades fram kallskuret och goda ostar, laxrullar och oliver och annat gott! Dom som körde festade på ett glas vin och vi andra nöjde oss med andra bubblor i glaset.
Åsa berättade om sin butik och vad hon gjort innan. Hon gick igenom sitt sortiment och det blev en trevlig stund med lite frågor och svar.
Sedan släpptes tanterna lösa i butiken - det provades, klämdes och kändes, tuggades, pratades och skrattades. 
Jag själv hade känt mig lite lagom spänd inför kvällen eftersom det var den allra första men när vi skildes åt några timmar senare kändes det som vi alla var nöjda och glada! Några frågade efter nästa kväll och det kommer jag snart att avslöja!

Vi hade en liten insamling också! Och det glädjer mig att vi tillsammans samlade ihop 720:- som i Åsa's namn skänks till organisationen Friends. Friends är en organisation som jobbar mot mobbning och det går bra att läsa mer om deras arbete på www.friends.se  
Det är sådant som känns lite extra bra i hjärtat!


Håll utkik efter inbjudan till nästa terapi-kväll som blir den 21 Maj! Denna gång blir det något helt annat vi besöker!


tisdag 10 mars 2015

Fotografering med klump i halsen!

Ni som följt mig ett tag vet att jag har jättesvårt att se mig själv på bild och att bli fotograferad.
Det som för många är världens mest naturliga sak är för mig en pina. Jag avundas dom som lätt studsar fram och posar lite fint när en kamera kommer fram. Dom som alltid blir lika snygga hur ofixade dom än är. Dom som svänger med håret och skjuter ut höften och får selfies att kännas lika självklart som att andas. 

Idag fick jag stå över min rädsla och gå igenom detta trots att det gav en klump i halsen.
En journalist och fotograf besökte mig nu på morgonen för att göra en uppföljning på en gammal artikel. Intervjun kändes bra, avslappnad och trevlig. Att prata om mig själv är inga problem. Jag berättar gärna om mig själv, vem jag är, var jag kommer ifrån och vad jag tycker är roligt och jobbigt.
Sedan blev det värre - förhoppningsvis märktes det inte så tydligt men usch vad jobbigt jag tyckte det var. Vara naturlig, titta hit och titta dit. Gå lite långsamt mot kameran. Vrid huvudet och titta djupt in i kameran.
Ja herregud - någon modell kommer jag aldrig bli men jag hoppas verkligen att resultatet blir så bra som möjligt.
Det är som det kloka talesättet säger: 
"Ser man inte ut som man vill får man vilja se ut som man gör".


Artikeln? Jo den kommer inom kort i stor dagstidning i södra Sverige! Håll utkik!
Om jag inte svimmar när jag läser artikel och ser bilderna så lägger jag ut länk här på bloggen! 

måndag 2 mars 2015

Färgfrossa!

Mars och vårmånad. Jag börjar bli trött på tjock vinterjacka, halsduk och tjocka skor. Nu vill jag gärna börja med färgglada scarfsar och tunnar skor - gärna utan strumpor. I vanliga fall går jag utan strumpor från den 1 april. Inte alltid som vädret tillåter det men hoppas kan man alltid.
Jag surfade runt på The Moshis sida och fick en riktig färgboost!








Jag tar gärna en av varje! Hittade ni någon favorit?

Snäll, Tuff och Mesig!

"Men du måste tuffa till dig"

"Åh du är så meeeeeeeesig!!!!!!"

"Ja du är kanske inte så snygg - men du e snäll!"

"Äh skit i henne..........Helena klarar sig..........."

"Vi frågar Helena - hon ställer upp - hon e snäll"

"Asså hade jag haft sån storlek du har hade jag hellre dött"

"Oj - kolla! När jag provar dina byxor trillar dom bara ner  - fast jag knäppt dom"

Det kan tyckas destruktivt att rada upp gamla "talesätt" men för mig är det ett bra sätt att bearbeta gamla trista minne.
Dom har format mig till den jag är idag - på gott och ont. Och även om dom fortfarande träffar mig som en kniv i magen har jag lärt mig mycket genom att få höra dom. 
En person innehar en personlighet och ett sätt att vara. En del personlighetsdrag, synliga eller osynliga kan man vilja ändra på. En del är man nöjd med och känner är en viktig del av den man är - oavsett om någon annan tycker likadant.
Så att jag fått höra att jag är alldeles för snäll - det är något som människor runt omkring mig får leva med. Jag vill inte alltid tuffa till mig för det är inte jag! Jag vill hellre vara snäll än tuff. Men dom som känner mig vet att jag kan vara både tuff och snäll. Och att det är en kombination som jag hanterar ganska bra.
Men min snällhet har gjort att jag ibland, förr i tiden blev utnyttjad och det är något jag ångrar djupt. Varför lät jag mig luras? Varför lät jag mig utnyttjas? Varför gick jag på det - gång efter gång. Var det för att jag var rädd att bli ensam? Ingen aning, och idag spelar det ingen roll. Men jag är extremt uppmärksam även nu, både när det gäller mig själv och mina flickor. Livet är att ge och ta - att vara omtänksam, schysst och ärlig. Men även att vara ärlig mot sig själv och inte låta sig luras. Det är inte värt det.
Jag kan bli lite ledsen när jag tänker på det men tack och lov går det över ganska snabbt nu för tiden. 

Men det är ganska intressant det där. Ja det där med att inte vara så snäll utan tuffa till sig.
Jag är fruktansvärt dålig på det. För det blir ofta så fel och konstigt och jag vet inte hur många gånger det slutat med att någon sagt: "Men! Du behöver väl inte bli sur och förbannad!"
Nej! Jag är inte sur och förbannad - jag är bara lite bestämd! 
Jag tror det är fler än jag som känner igen sig i beskrivningen.

Dom där talesätten som handlar om min storlek - dom tar vi en annan kväll! Det kräver sitt grävande, analyserande, tyckande och tänkande! Och vi gör det en kväll när vi kan lägga dom kommentarerna i "Fuck it bucket!" (Ursäkta språket men den kändes så rätt just nu!)




söndag 1 mars 2015

Fler att uppmärksamma!

Jag gynnar gärna små privatägda butiker. Inte så konstigt kanske. Jag vet precis hur tufft, jobbigt, roligt, härligt, inspirerande och ångestfyllt det är att driva butik. Och jag vet precis hur glad man blir när någon uppmärksammar det man gör - det man lever med och kämpar med varje dag, år ut och år in. 
Och det kostar absolut ingenting att lyfta någon annan - någon som man tycker gör ett fantastiskt jobb och som man gärna vill uppmärksamma!
Det kan vara folk jag känner, butiker jag besöker då och då eller duktiga tjejer och killar som jag följer via sociala medier och som ger mig inspiration!
Så det tänker jag göra lite då och då! Och jag gör det helt gratis, från hjärtat bara för att jag vill!

Idag vill jag uppmärksamma en duktig tjej i Småland!
Ylva och jag träffades första gången när vi var kopplade till Trygghetsrådet och gick på Starta-Eget kurs i Malmö. Ylva smittade över sin positiva energi och glimt i ögat direkt. Hon pratade med stort hjärta och känsla om sin affärsidé om att öppna inredningsbutik på sin gård och via webben. 
Och vissa människor blir man nästan lite kär i direkt - Ylva är en sådan person.

En dag så kom det kvitto på att hennes butik blivit verklighet! En adress som jag sparade direkt på både dator och telefon:




Vilket genialt namn! Och det är inte utan att man blir lite avundsjuk när någon kommer på ett sådant träffsäkert namn. Ni vet när tanken kom: "varför-kom-inte-jag-på-det-där-själv!"

Ylva och jag har lyckats hålla kontakten via cyberspace och även om vi inte setts något efter den där kursen är jag säker på att vi kommer fortsätta att hålla kontakten och jag är lika säker på att vi en vacker dag kommer att ses igen!

Ylva med sin butik Onödigt Snyggt  säljer urfina produkter för hem och hon slänger även in smycke och accessoarer med stort vill-ha-begär!

Det är tydligt när man ser Ylvas sortiment att det är utvald med stor fingertoppskänsla och hjärta.


Så här skriver Ylva själv på sin hemsida:

Hej!
Jag heter Ylva Carlsson och jag driver sedan maj 2013 butiken och webshopen Onödigt Snyggt.

www.onodigtsnyggt.se
 är en webbutik med heminredning, design och accessoarer och idag även en liten gårdsbutik i Fälhult strax utanför Älmhult. Vi vill förmedla en känsla, en upplevelse. Det ska kännas att du unnar dig det där lilla extra. Den där lilla extra heminredningsdetaljen som ökar trivseln i hemmet. Den där lilla extra accessoaren som ökar ditt välbefinnande.

 
Våra leverantörer finns i Sverige, Norge, Island och Danmark.
Vi har noga valt ut vårt sortiment och försökt att handplocka leverantörer som är noga med att produktionen sker på ett bra sätt, både för människa och miljö.
Stor del av produktionen sker på små familjeföretag i Asien.
Små företag som våra leverantörer regelbundet har kontakt med. Som de på så sätt kan följa upp för att säkerställa att produktionen sker på ett korrekt sätt, både kvalitetsmässigt och inte minst etiskt.

Våra leverantörer är bland annat Accantus, Afroart, Lindform, Rif Design, Klinta, Formelle Design, Lo-ika, Rosenvinge, Olsson & Jensen, Garden Glory, Sackit, Kähler, Camp Cirrus, Studio Caro-lines, House Doctor, Nicolas Vahe, PB Home, Oi Soi Oi, Accantus, Grafitgrå, Cosy Living, Formverket, Milladante Design, Kalklitir, L:A Bruket, Formverket, Design By, Design By Johanna, Choconord, Globen Lightning, H Skjalm P, Irislights, Majas Cottage,Mellow Design, QLkort, Reunion Home,The Travelling Band, Uashmama och Madame Stoltz.

Varmt välkommen att besöka butiken i Fälhult strax utanför Älmhult.

Vill du komma i kontakt med oss så når du oss på telefon:
0733-311713

eller på mail:
info@onodigtsnyggt.se

MVH
Ylva


Så Heja dig Ylva som vågat satsa på din dröm! Fortsatt lycka till! Vi är många som hejar på dig!

Jag är kvar.....

Livet - det bjuder verkligen på sina upp och nergångar. Och jag förstår dom som tycker att om man kommer in i en ond cirkel är det jäklar i det inte lätt att ta sig ut. Man kämpar på, tar nya tag, försöker vara som vanligt - men ändå känns det inte bra i magen. Det gnolar och oroar. Man tänker och funderar. På hur saker har varit och hur saker är och hur man vill att det skall bli. Och just nu är jag kanske lite i en ond cirkel men ni skall veta att jag hela tiden försöker ta sats och hoppa ur den onda och in i den goda cirkeln. För jag har all anledning att göra det. Hoppa över i den goda cirkeln där jag vet att det väntar massor av möjligheter - som det bara är en enda person som kan göra verkliga.

Men idag när det regnar snöblandat och blåser snålblåst. När myskläderna inte vill komma av kroppen och där kudde och täcke fått följa med från säng till soffa så är det inte helt lätt att hitta energin.
Men oj så mysigt det är - att ta kudden under armen och täcket lite lätt släpande i golvet och sedan slänga upp det i soffan, tända ljuslyktorna och bränna på för allt vad kaminen orkar. Då känner jag nästan att det är detta som är energipåfyllning. Att få göra ingenting speciellt, få skriva av mig lite, snegla på 5 mils-killarna på TV och kanske flörta med Ebba så att hon gör en stor go-kaffe till mig.
Jo det är nog det som blir energitankning idag - och i morgon när det är ny vecka så är det upp ur sängen, iväg med tjejerna till skolan och efter det bara göra saker som innebär nya möjligheter, positiv energi och ett kvitto på att goda tider kommer igen - för den som hoppas, kämpar, väntar och steg för steg ger sig själv möjligheterna att lyckas!

Bloggen och FB har fått vila någon vecka. Av olika anledningar. Men skrivandet och längtan efter er läsare har gjort att jag gör ett litet gästspel idag. Och förhoppningsvis blir inläggen lite mer frekventa från och med nu.

"You will get there when 
you are meant to get there
and not one moment sooner.
So relax, breathe and
be patient........"