fredag 30 januari 2015

Sista rycket!

Idag och imorgon ställer jag fram dom sista lådorna. Där är det fritt fram och dyka ner och fynda plagg för 100:- st oavsett tidigare pris! Där finns kläder som inte varit med på rean hitintills! 
Fredag 12-17 
Lördag 11-14 
Välkomna!



torsdag 29 januari 2015

CIFF!

Hemma från en dag på CIFF! Copenhagen International Fashion Fair.
Trött i benen, fullmatad med fina kläder och varma kramar från människor man lärt känna under dom senaste åren. Det blev påfyllnad av positiv energi i massor.
Skillnaden var dock att det blev inga beställningar för mig denna gång - idag var jag med som sällskap och i form av bloggare för Fröken Generös! Men det där med att ta foto i tid och otid blev liksom inte riktigt som jag hade planerat. Fullt fokus på plaggen och samtalen och ett tu tre så har man glömt bort det där med kamera.

CIFF är stort - jätte, jättestort! Så stort att man går vilse lite hela tiden. Man hittar inte toaletter och det värsta av allt - man hittar knappt utgången! Men roligt är det! Folk som man ser har piffat sig lite extra för att det hör till när man går på modemässa. Montrar med fantastiska plagg, skor, smycke, väskor, halsdukar, scarfsar, bälte, underkläder, mössor, vantar mm mm.

Jag hade nog åkt dit imorgon också om tiden räckt till! Men det gör den inte denna vecka. För i morgon är det näst sista dagen och på lördag är det allra sista dagen Fröken Generös har öppet - sedan är det annat fokus för Fröken Generös. Efter mässan idag kom energin att försöka göra något riktigt bra av Fröken - hoppas ni hänger med på den fortsatta resan!







CIFF

Idag åker jag över till Köpenhamn och Bella Center. Det är dags att frossa i kläder, smycke och accessoarer för Hösten 2015!
Följ mig på Instagram @frokengeneros för att följa med under dagen!



onsdag 28 januari 2015

Kapitel 7 börjar nu!

Mitt liv kan ganska tydligt delas upp i olika kapitel.

Kapitel 1 - Att födas
Kapitel 2 - Att ta sig igenom skolan
Kapitel 3 - Att flytta hemifrån
Kapitel 4 - Att träffa någon
Kapitel 5 - Att jobba och bilda familj
Kapitel 6 - Att testa något nytt
Kapitel 7 - Att testa något nytt - igen!

Så där är jag nu - på Kapitel 7 ungefär. Kapitel 1-6 finns i huvudet och kanske kommer tankarna ner i skrift en vacker dag. Men just nu behöver jag lägga kraften på kapitel 7 - för det är där jag är och jag skall försöka forma min närmsta framtid på ett sätt som jag inte riktigt förstått att jag kunnat göra med i alla fall kapitel 5 och 6.
Jag tror på ödet och jag tror att allt händer av en anledning. Bra och dåligt........ Visst är det svårt när man står mitt i sorgliga saker att förstå meningen med det men det brukar visa sig längre fram. Och då förstår man - varför något hände och vad det bar med sig.

Jag jobbade många år som anställd innan jag valde att bli min egen för några år sedan. Och vet ni  - jag tror det var någon som styrde mig till att bli egenföretagare. Någon som pushade mig, gjorde så att jag vågade släppa handbromsen och bara göra det. För är det något i livet som gjort mig många erfarenheter rikare så är det just dessa åren som egen. Både bra och dåliga erfarenheter - så klart! Men det är OK. Och det är dessa erfarenheter som gör att jag börjar känna mig ganska rak i ryggen när jag nu ger mig ut på nya jakt efter nya erfarenheter. Och även om jag inte vill veta vad som väntar där framme så är jag jäkligt nyfiken!

Tänk om man vetat för 5 år sedan att det skulle födas en Fröken Generös som fick utgöra en stor del av kapitel 6 och  7. Kapitel 7 börjar skapas ganska precis här och nu.
Men det är ju det som är livet - att det som händer det händer - fast frågar du mig så är det nog inte helt utan att någon eller något försiktigt lägger sin hand på min axel och leder mig i rätt riktning - om än lite krokigt då och då.


tisdag 27 januari 2015

Extra Öppet!

Idag är det extra öppet hos Fröken Generös
kl.12-15

70% rabatt på allt i butiken!
Passa på! Sista veckan som Fröken Generös har butiken öppen. 
From den 1 februari följer ni Fröken Generös här på bloggen, via FB eller Instagram.


torsdag 22 januari 2015

Att bruka mat eller att missbruka mat!

Jag är inte särskilt öppen med vad jag tuggar i mig på dagarna. Jag är svag för mat och allt som är sött och gott. Jag försöker hålla en ganska vanlig diet men när humöret går upp eller ner är det ofta mat som blir svaret på mina toppar och dalar. Jag gillar god mat, god dricka, godis, choklaaaaaad, chips och popcorn. Men även om jag kan gå igång på allehanda livsmedel så är det sällan någonting jag ropar ut för högt. För vad skall folk säga! "Hon som redan väger så mycket - att hon bara kan!" eller, "Hur svårt kan det vara att låta bli!"
Och då blir mitt svar - "Jo hon kan för hon har tyvärr inte bättre karaktär" och "det är fruktansvärt svårt att låta bli när man känner behovet komma krypandes". 
Men jag är ju fortfarande en hyfsat intelligent person som inser att jag borde låta bli mycket oftare än vad jag gör. Men gör jag det? Nä, tyvärr alldeles för sällan.


  • Jag är ofta den som äter mest - för det är gott!
  • Jag är den som gärna tar två gånger - för det är gott!
  • Jag är den som trots mättnad gärna offrar mig på att hyfsa kanterna på efterrätten för att det ser mycket snyggare ut i formen.
  • Jag är den som per automatik tar ett glas läsk istället för vatten om alternativet finns.
  • Jag är den som när vi har gäster hemma ser till att chips och godisskåpet är påfyllt. Man vill ju inte att det skall se knapert ut här hemma.
  • Jag är den som på slutet av kvällen även hyfsar nivån på chipsen och godisen i skålarna för det är ju lite synd o bitarna som ligger kvar.
  • Jag är den som tycker det är extra trevligt i matbutiken dom dagarna det är provsmakning. Man kanske upptäcker något nytt gott som man i fortsättningen har svårt att undvika.
  • Jag är den som ofta tar två paket av allt när jag handlar. Så att man har hemma.......


Nä någon kesotjej lär jag aldrig bli. Fast jag gillar keso - jättemycket! Men i ordet kesotjej ligger det en helt annan person än jag själv. Tjejen som blir mätt på en halv knäckemacka med lite keso på. Nä det är tyvärr inte jag. 


Så då passar det bra att erkänna att jag till ett par avsnitt av Homeland nu ikväll ätit godis - och några bitar godis för mycket - och vad fick jag för det! Halsbränna!


Så efter ett glas Samarin är det over and out för idag! Mätt och med ett lätt illamående.










Storlekar!

Sitter och planerar ett inlägg om storlek på kläder och hur mycket det skiljer på olika plagg och märke. Själv är jag en storlek 42, 44, 46, 48, 50 beroende på....... känner ni igen er?




torsdag 15 januari 2015

Självkänsla vs. självförtroende!

Jag är den första att inse att jag hela tiden måste jobba med min självkänsla. Det har jag nog mer eller mindre gjort i 40 år med små korta uppehåll. 
Självförtroendet har också varit en utmaning men det är lättare att jobba upp ett gott självförtroende när man hamnar i sammanhang där man kommer till sin rätt. Där man känner att man är nöjd med sitt utförande och där man får bra respons.
Självkänslan är för mig en helt annan utmaning. Den dåliga självkänslan är inkarvad i ben och märg och jag vet inte hur jag skall få bort den. Det känns som en dålig tatuering - som man väljer att ta bort med laser men hur man än gör så ser man spåren av den. 
Visst har det funnits tider när självkänslan varit bättre och det är nu jag sätter mig och funderar på vad som gjort att jag trillat tillbaka - som en rejäl vurpa på en isfläck - Pang!

Förutom hemma i min trygga vrå så har jag alltid, alltid tankar om hur jag upplevs som person - inifrån och ut. Utstrålar jag glädje eller sorg idag. Blir mitt skratt tillgjort eller känns det äkta. Upplevs det som jag bryr mig eller verkar till tillgjort. Hur är min klädsel - ser jag ordentlig ut eller har jag lyckats få på mig något som ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig.
Varför är vissa otrevliga mot mig? Är det för att jag inte är tillräckligt snygg? Har jag inte den rätta looken för att bli mottagen på ett schysst sätt?
Borde jag ändra frisyr? Folk som eventuellt ser mig på Facebook och på bilder i andra forum måste tycka att jag ser ungefär likadan ut som när jag var 15 - bara med åldrandet som skillnad. Jodå rynkorna kommer sakta men säkert.......
Varför är jag inte lika fin som alla andra? Tanken på fotografier är fortfarande fruktansvärt jobbig och jag har så svårt för att uppskatta bilder där jag själv är med. Känslan av att förstöra motivet är överhängande. Och det gör ont. Och jag har gråtit mer än en gång när jag sett mig själv på foto. Och dom gånger man förr, dvs under skoltiden inte blev tillfrågad att vara med på bilder på fester och bland kompisar gjorde att det blev bekräftat. Det var klart inte meningen att jag skulle vara med och förstöra motivet. Det hade ju varit synd.

Nu när butiken stänger och bloggen lever vidare blir det här en av mina stora uppgifter och utmaningar. Jag vet ju dessutom att jag inte är ensam om att leva med dålig självkänsla och jag tror att vi är många som skulle kunna lära oss massor av varandra. Vi upplever den dåliga självkänslan på olika sätt olika dagar. Vissa dagar är det lättare att hantera och prata om det - andra dagar vill man helst dra täcket över huvudet och gömma sig.

Detta inlägg är publicerat efter mycket övervägande och en stor dos mod men jag har bestämt mig för att det är viktigt att prata om  - oavsett om det handlar om Helena eller någon annan. 




Våren hos The Moshi!

Jag är väldigt förtjust i smycke, väskor och skor! Ja och så scarfsar och halsdukar såklart. Och ljus, ljusstakar och doftljus. 
Ni vet - saker som är storleksoberoende till skillnad från kläder. Visst en del armband och ringar är ju beroende av storlek på finger och handled men ni förstår poängen.

Jag satte mig och tog en titt på vårkollektionen från The Moshi och oj, oj, oj så mycket fint!
Trots att butiken stänger kommer jag att bege mig till modemässan i Köpenhamn för att vara er spanare inför vad som komma skall denna vår och kommande höst. 

Men från The Moshi kan jag bjuda på lite gobitar redan nu!
Vi börjar med lite väskor.












Härligt fina väskor för vardag och fest! Priser har jag inte fått tag i så det får jag eventuellt återkomma med om intresse finns. Skall försöka ge er tips om i vilka butiker ni kan köpa dessa väskor framöver.







onsdag 14 januari 2015

Skräplådor och tvätthögar!

Det är meningar, händelser, ord, TV-program eller diskussioner som ofta triggar vad mitt nästa inlägg skall handla om. Jag läser mycket tidningar och bloggar. Jag har mina TV-program och serier jag följer. Och det är inte sällan som jag analyserar mig själv utifrån saker som jag sett eller hört i ovan nämnda forum.

Som vanligt är jag världsmästare på att jämföra mig med andra. Gärna med dom som är snyggare, rikare, mer framgångsrika och som jämt, jämt får sina liv att verka så perfekta och välputsade. Den fasaden har rasat för mig för längesedan. Här hemma är det skräplådor, tvätthögar, pappershögar, pantflaskor och tidningshögar lite här och där. Vi har påläggen i sina egna förpackningar, brödet tar vi direkt från brödpåsen och mjölken häller vi direkt från förpackningen. Det hinns liksom inte med att styla vardagen så som det så fint visas på många siter. Jo jag vet - många har det som sina yrke - att visa upp sina hem - att inspirera och motivera. Och visst ser det härligt ut. Jättefint, mysigt och trevligt. Men jag tycker att vi har det ganska trevligt också - så som vi har det här hemma. Vanligt och ostylat.

Men vet ni när jag blir mest städsugen? När jag sitter hos vänner! Åh så fint många har det! Och hemtrevligt och mysigt. Ombonat och välkomnande. Doftljus - blommor - god mat - trevligt sällskap. Då kan jag i sekunder åt gången tänka: "jag tror minsann jag skall städa imorgon - ja imorgon då jäklar skall jag röja ut den där skräplådan i köket - åsså skall jag fixa till lite här och där. Nytt doftljus på toaletten - och kanske en ny fin tvål"
Och så kommer morgondagen - dagen-efter-hemma-hos-vänner-när-tankarna-och-motivationen-låg-på-topp". Morgondagen blir sällan som planerat. För då dyker det upp något annat roligt och skräplådan är ju ändå stängd så skiten syns inte och tvålen från Rusta känns helt OK och doftljuset skall jag ändå inte tända idag för vi kommer nog inte vara hemma så mycket.
Men inspirationen dagen innan var ljuvlig och att bara känna motivationen gav en kick. Och tanken kommer igen att - imorgon! imorgon skall jag minsann ta tag i den där att-göra-listan.



tisdag 13 januari 2015

Här och nu!

Jag är usel på att leva i nuet. Usel på att uppskatta små saker i vardagen, saker som händer just nu - saker som sägs här och nu. Jag är mästare på att antingen hänga upp mig på saker som varit eller så oroar jag mig för vad som komma skall. Så här har jag alltid varit så det är tyvärr inget som jag kan vrida rätt över en natt.
Men ibland är det småsaker som händer som gör att jag hajar till - tar mig en funderare och faktiskt uppskattar det som händer just här och nu.

Det här är några aktuella händelser som fick mig att haja till och uppskatta stunden just där och då:

  • När mina goda vänner bjöd på en riktig "håll-käften" förrätt. Jäklar vad gott det var!
  • När jag åt brunch med vänner igår en helt vanlig söndag
  • När min yngsta tjej stoppade mig i hallen i kväll och gav mig en extra lång kram
  • När jag istället för att skicka ett sms till min syster faktiskt lyfte telefonen så jag fick höra hennes röst
  • När Fredrik under tiden vi målade fönster igår kväll sa "Jag har det så bra med dig!"
  • När jag i förra veckan träffade en kär vän som jag inte sett på väldigt länge. Den kramen och glädjen satte sig som ett glädjepiller i kroppen!
  • När jag öppnade den färdigkörda diskmaskinen och allt blivit rent! Trots att maskinen börjar bli gammal och lite trotsig.
  • När jag tappade smörgåsen i golvet och den landade med smöret upp - Halleluja!
  • När Ida hjulade på gymnastiken och gav mig blicken "såg-du-mamma-jag-kunde-nästan-alldeles-själv"
  • När jag får känslan av att allt faktiskt kommer att ordna sig - jag behöver inte alltid oroa mig för att det värsta skall hända.

Det är dom stunderna - dom som gör att hjärtat blir lite varmare - slår lite jämnare - andningen blir lite lugnare och man känner att "det-kommer-att-bli-bra-det-här-för-allt-har-en-mening". 






Gäddhäng och bilringar!

Ni är många som precis som jag vet hur det är att ha en fyllig kropp. Visst låter det tjusigt - fyllig kropp!
Låter sju resor bättre än mullig och tjock. Precis som volanger låter väldigt mycket trevligare än bilringar. Vem tusan kom på att vi skulle kalla våra maränger och volanger för bibringar - nä stryk det ordet från och med nu om vi pratar om kvinnokroppen det vill säga. Och änglavingar! Vilket ljuvligt litet ord att använda istället för gäddhäng - men kom igen - gäddhäng! Det är nog samma person som la till det ordet på listan över fylliga kvinnors kroppsdelar. Gäddhäng - man blir ju nästan lite förbannad när man hör ordet. Nä, tacka vet jag änglavingar, maränger, volanger och alla andra ljuvliga fina ord som får beskriva oss fylliga tjejer.

Förresten läste jag en så rolig sak idag. Det var i samband med att en del av oss och jag i synnerhet tyvärr inte är välsignad med ett par lår som har ett mellanrum när man går och sitter. Nä här är det kloss intill varandra - det är nästan så dom (låren alltså) går lite omlott när jag går, står och sitter. Speciellt under den varma säsongen  - då får man liksom niga lite diskret för att ge dom lite space från varandra. Sekunden efter säger det smack och dom sitter som klistrade mot varandra igen - men den där sekunden  när dom faktiskt är två lår istället för ett är ganska jäkla skön.
Jo till poängen! Nu har vi fått en förklaring till varför vi är välsignade med lår som mer eller mindre sitter ihop - det är för att mobilen inte skall trilla ner i toaletten när vi sitter där inne och utför behoven! 
Amen - att man inte tänkt på det innan och varit så in i bänken tacksam för det!

Ja, ja - ni vet att jag skriver med glimten i ögat och att det ligger en hel del tårar och tandagnissel bakom. Jag skulle gärna kalla mina änglavingar för "fasta biceps och triceps" men nu är det som det är.
Ser man inte ut som man vill får man tycka om som man är - eller hur det nu heter.




måndag 12 januari 2015

Nedräkning och förklaring!

Det känns att det är nedräkning. Nedräkning på riktigt. Tyckte inte det var längesedan det var nedräkning till öppning - och nu nedräkning till stängning. 
Det finns en väldigt tydlig anledning till att jag valt att ta det beslut som jag tagit - att stänga butiken Fröken Generös. En anledning som jag hoppades jag berättade om på ett så bra sätt som möjligt. Det gick sådär. Jag har förstått att ni tolkat anledningen till att jag stänger på så många olika sätt att jag skall försöka göra ett nytt försök att förklara.
Till att börja med känner jag mig lite smickrad att ni är så många som engagerar er. Tyvärr blir det lite tokigt när en helt felaktig bild av sanningen byggs upp. Jag drar lite jämförelsen med leken där man viskar en mening till varandra. Då sitter man kanske 10 stycken efter varandra och trots en liten grupp så blir meningen någonting helt annat när den når person nr 10. Det är i och för sig inte så konstigt. Man lyssnar lite snabbt, drar sina egna slutsatser och bildar sig en egen uppfattning.

Det finns bara en anledning till att butiken stänger och det är kopplat till min hälsa. Jag vill inte gå in på närmare detaljer än så men jag har under en längre tid mått dåligt och till slut blev beslutet oundvikligt. Det beslutet gör ont varje dag och det är det tuffaste och svåraste beslut jag någonsin tvingats ta.
Stängningen beror inte på att butiken går dåligt - jag har sett en positiv trend under det senaste året då fler och fler kunder hittat till mig. En kurva som gått stadigt upp och som gav mycket hopp om framtiden för butiken.

Med detta sagt känns det roligt att kunna berätta att ni även i fortsättningen kommer att kunna köpa kläder i Åkarp. Fröken Generös stänger men Heidi som för tillfället håller till i entrén i byggnaden kommer att utöka sin verksamhet från att idag innehålla hennes egentillverkade gips och betongproduker till att även innefatta kläder och Majas Lyktor.
Heidis Nips blir Heidis Nips och Kläder!

Fröken Generös lever vidare via blogg, Facebook och Instagram och jag kommer forsätta skriva om självkänsla, självförtroende, stora storlekar, kläder, att känna sig fin och att kunna se sig själv i spegeln och känna sig nöjd!
Det var ju det som var embryot till Fröken Generös - den där känslan av att inte duga som man är för att man har annan storlek i kläder än dom som skyltdockorna i dom flesta affärer har. Jag vill få alla tjejer att känna sig fina oavsett storlek - och det är det som blir Fröken Generös nästa uppgift! Så fortsätt följ, kommentera, gilla och tyck till. Det är vi tillsammans som ser till att Fröken Generös budskap når ut! 
Tack för att ni engagerar er!





lördag 10 januari 2015

Fynd från Replace!

Fler tips på fina fynd! Denna gång från Replace. Tunika/Klänning, blus eller kofta. 


Bild 1: Blusen finns i mönster som på bild samt i en annan färgställning i svart/brunt. Strl. 42/44-50/52. Förr 599:- nu 300:-


Bild 2: Tunikan/Klänningen i Orange finns kvar i strl. 46/48 och 50/52. Förr 699:- nu 350:-

Bild 3: Koftan finns i grått som på bild och även i svart. Förr 549:- nu 275:- strl. 42/44-50/52.






Byxfynd!

Lördag och Egon är på ingång! Butiken är öppen som vanligt 11-14 och idag slår jag ett extra slag för dom här fina mjukisfinbyxorna från BSR. Dom är snäva nertill och lite tightare i modellen. Dekorativa dragkedjor nere vid anklarna. Dom finns kvar i strl. 42, 44 och 50. Ord. pris 899:- nu 270:-. Gå gärna upp en storlek om du inte vill ha dom alltför tighta.